Pegaz Accounting logo
Pozovite nas

063 628 006

Knjigovodstvo i porez kod online prodavnica

Kako se vodi knjigovodstvo i porez kod online prodavnica

Knjigovodstvo i porez kod online prodavnica

Kako se vode knjigovodstvo i porez kod online prodavnica?
Kratak vodič za sve one koji planiraju da se bave online prodajom.

Kako se vode knjigovodstvo i porez kod online prodavnica? U današnjem digitalnom svetu, online prodaja postaje sve popularnija i predstavlja ključnu komponentu poslovanja mnogih preduzeća. Međutim, vođenje knjigovodstva i pravilno obračunavanje poreza kod online prodaje može biti složeno. Ovaj vodič je namenjen svima koji planiraju da se bave online prodajom. Pruža osnovne informacije o fiskalizaciji, obaveznim podacima elektronskih fiskalnih računa, načinu vođenja evidencije i porezima. Saznajte kako da osigurate usklađenost sa zakonskim zahtevima i optimalno upravljate svojim poslovanjem uz pomoć stručnih saveta knjigovodstvene agencije Pegaz Accounting

Fiskalizacija prometa izvršenog putem internet prodaje

U Srbiji, šifra delatnosti 47.91, koja se odnosi na trgovinu na malo posredstvom pošte ili interneta, zahteva od preduzeća da evidentiraju svoj promet na ovaj način. Knjigovodstvene agencije, poput Pegaz Accounting doo, igraju ključnu ulogu u pomaganju klijentima, uključujući kompanije koje se bave online prodajom, da usklade svoje poslovanje sa zakonskim zahtevima. One pružaju podršku u implementaciji elektronskih fiskalnih uređaja i obučavaju klijente kako da ih koriste u svakodnevnom poslovanju.

Za razliku od tradicionalnih maloprodaja, gde se izdaje odštampan fiskalni račun nakon fizičke kupovine, internet prodaja omogućava izdavanje elektronskih fiskalnih računa. Ovi računi se kreiraju u elektronskom obliku i mogu se izdavati samo kada se sav promet obavlja online. Ovo ne samo da pojednostavljuje proces za trgovce, već i pruža dodatnu pogodnost za kupce koji preferiraju online kupovinu. Elektronski fiskalni računi se šalju putem e-maila u obliku linka. Ispravnost fiskalnog računa može se proveriti pomoću hiperlinka koji se nalazi ispod QR koda.

Obavezni podaci elektronskih fiskalnih računa kod online prodaje

Postoje dve osnovne vrste fiskalnih računa: računi za promet i računi za avans. Račun za promet se izdaje kada je transakcija robe ili usluga već izvršena. Račun za avans se izdaje kada je uplata primljena, ali transakcija robe ili usluga tek treba da se obavi.

Pored toga, transakcije se kategorizuju kao prodaja ili refundacija. Prodaja označava standardnu transakciju gde se roba ili usluge prodaju kupcu. Refundacija pokriva situacije povraćaja sredstava za već izvršene transakcije ili vraćanje ili zamenu robe. Četiri moguće kombinacije su:

 1. Promet Prodaja: Ova kombinacija se odnosi na standardnu prodaju robe ili usluga.
 2. Promet Refundacija: Ovde se radi o povraćaju sredstava za već izvršeni promet.
 3. Avans Prodaja: U ovom slučaju, uplata je primljena, ali promet robe ili usluga tek treba da se izvrši.
 4. Avans Refundacija: Ovo pokriva situacije gde se vraćaju sredstva uplaćena unapred, pre izvršenja prometa.

Knjigovodstvo i porez kod online prodavnica, avansni račun i konačni račun kod transakcija

Putem prodaje preko interneta često se dešava da se prvo izvrši uplata (uplatom na račun ili platnom karticom) a zatim se isporuči roba. U ovom slučaju, treba izdati avansni račun, a kada se roba isporuči i konačni račun. Prilikom izdavanja avansnog računa AVANS PRODAJA ne upisuje se naziv artikla koji se prodaje, već samo: AVANS. Jedino po zahtevu kupca u polju za reklamu može se upisati artikal za koji je uplaćen avans.

Poreske stope koje se koriste su: Đ – stopa PDV 20%, E – stopa PDV 10%, G – Oslobođeno PDV 0%, A – Nije u sistemu PDV 0%. Pre izdavanja konačnog računa, treba prvo uraditi AVANS REFUNDACIJA. Ovaj račun se ne daje kupcu. Zatim se izdaje PROMET PRODAJA, a u polju za reklamu se upisuje broj i datum poslednjeg računa AVANS PRODAJA, po zahtevu kupca i ostali podaci. Kada se uplata i preuzimanje robe obavljaju u istom danu, dovoljno je uraditi račun Promet Prodaja, dakle bez avansnog računa. Avansni i konačni računi se šalju putem e-maila u obliku linka. Klikom na link otvara se fiskalni račun, a ispravnost fiskalnog računa se može proveriti pomoću hiperlinka koji se nalazi ispod QR koda.

Kako se vrši povraćaj robe od strane kupca?

Kada dođe do povraćaja ili zamene robe, putem tipa transakcije REFUNDACIJA može da se uradi ova promena. Kada se izdaje račun Promet Refundacija, upisuje se jedinstveni redni broj računa za koji se radi povraćaj – referentni račun.

Fiskalni račun za isporuku dobara – fiskalni račun za kurirsku službu

Postoje dva načina isporuke robe:

 1. Kada prodavac uključi u cenu robe i isporuku robe ili posebno navede stavku na fiskalnom računu za isporuku robe, tada prodavac iskazuje na svom fiskalnom računu cenu isporuke, a kurirska služba njemu ispostavi fakturu.
 2. Kurirska služba kupcu prilikom dostave naplati svoju uslugu i izda fiskalni račun.

Načini plaćanja kod online prodaje

Prilikom izdavanja fiskalnog računa, potrebno je navesti i način plaćanja koji može biti:

 • Gotovina
 • Instant plaćanje
 • Platna kartica
 • Ček
 • Prenos na račun
 • Vaučer
 • Drugo bezgotovinsko plaćanje

Kod situacija kada kurirska služba preuzima od kupca gotov novac i uplaćuje ga prodavcu na tekući račun, to se i dalje smatra gotovinom i prilikom izrade fiskalnog računa treba to i navesti kod načina plaćanja.

Kako se obavlja internet prodaja kada je kupac u inostranstvu?

Kada se obavi internet prodaja licu u inostranstvu, takođe postoji obaveza izdavanja fiskalnog računa. Prilikom izrade elektronskog fiskalnog računa preko elektronskog fiskalnog uređaja se kreira hiperlink za proveru ispravnosti računa koji se može poslati kupcu. Hiperlink se može otvoriti na bilo kojem uređaju koji ima internet. Kada je kupac iz inostranstva i roba izlazi iz zemlje, nema obaveze za obračunavanjem PDV-a, prema članu 24. Zakona o PDV-u. Kao oznaku za PDV na artiklu se bira stopa G-0%.

Poslovanje online prodavnice u skladu sa zakonom

U današnje vreme, internet prodaja postaje sve popularnija i neophodna za poslovanje. Kako bi se osiguralo da je sve u skladu sa zakonima i propisima, važno je imati pouzdanog partnera. On može pružiti stručne savete i podršku u vođenju knjigovodstva i poreza online prodavnica. Pegaz Accounting je tu da vam pomogne sa svim aspektima internet prodaje, od poreza i računovodstva do saveta o najboljim praksama za online poslovanje. Takođe, agencija Green Advertising nudi brza, efikasna i povoljna rešenja kada je u pitanju izrada online prodavnica. Za sva dodatna pitanja u vezi sa internet prodajom, knjigovodstvena agencija Pegaz Accounting vam stoji na raspolaganju. Ako tražite pouzdane informacije i podršku, ne oklevajte da nam se obratite. Spremni smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i pružimo vam potrebne informacije kako biste mogli da se fokusirate na rast i razvoj vašeg poslovanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povezane teme