Pegaz Accounting logo
Pozovite nas

063 628 006

Blog o knjigovodstvu

Naslovna / Blog o knjigovodstvu

DOBRODOŠLI NA NAŠ BLOG

Zanimljive i korisne informacije o knjigovodstvu

Naš knjigovodstveni blog pruža korisne savete, analize i najnovije informacije iz sveta knjigovodstva, pomažući čitaocima da unaprede svoje poslovanje i budu u toku sa najnovijim trendovima i promenama u industriji. Saznajte kako optimizovati finansijske procese, izbeći greške i maksimalno iskoristiti potencijal vašeg poslovanja.

Kako se vodi knjigovodstvo i porez kod online prodavnica

Knjigovodstvo i porez kod online prodavnica

Vođenje knjigovodstva i pravilno obračunavanje poreza kod online prodaje može biti složeno. Ovaj vodič je namenjen svima koji planiraju da se bave online prodajom, pružajući osnovne informacije o fiskalizaciji, obaveznim podacima elektronskih fiskalnih računa, načinu vođenja evidencije i porezima. Saznajte kako da osigurate usklađenost sa zakonskim zahtevima i optimalno upravljate svojim poslovanjem.

SAZNAJTE VIŠE »
PDV kod IT delatnosti

PDV kod IT delatnosti

IT firme koje su u sistemu PDV-a primenjuju član 12. Zakona o prezu na dodatu vrednost. On govori o tome da se PDV obračunava na osnovu mesta prometa usluge. Ako IT firma pruži uslugu pravnom licu ili preduzetniku čije je sedište u Republici Srbiji u obavezi je da obračuna PDV od 20%. Ali ako uslugu pruža nekom stranom licu koje ima sedište u inostranoj državi, na osnovu članu 12. Zakona o PDV-u, oslobođen je obračuna PDV-a.

SAZNAJTE VIŠE »
Porez na dobit po odbitku za IT delatnost

Obračun poreza na dobit po odbitku za IT delatnost

Na poslovanje IT delatnosti se odnose opšta pravila oporezivanja. S obzirom na njegovu prirodu poslovanja koja se odnosi na razvoj i prodaju softvera, davanja na korišćenje softvera, modifikacije i unapređenje softvera, tehnička podrška idr, prema članu 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima njihov proizvod- računarski program spada u autorska dela (intelektualna svojina).

SAZNAJTE VIŠE »
Olaksice-kod-zaposljavanja-u-2023

Olakšice i subvencije kod zapošljavanja u 2023. godini

Ovaj tekst detaljno istražuje olakšice i subvencije koje su dostupne poslodavcima prilikom zapošljavanja u 2023. godini, sagledavajući ih kroz različite članove Zakona o porezu na dohodak građana. Kroz analizu olakšica iz čl. 21b, 21d, 21g, 21ž i 21.z, otkrivamo uslove koje poslodavci moraju ispuniti za ostvarenje.

SAZNAJTE VIŠE »
Pravilnik o elektronskom fakturisanju

Pravilnik o elektronskom fakturisanju

Otkrivamo kako elektronske fakture olakšavaju poslovanje i pružaju jasne smernice o poreskim kategorijama i postupcima. Takođe, istražujemo proces storniranja i važnost obaveštenja o korekciji PDV-a, pružajući uvid u ovu ključnu oblast finansijskog poslovanja.

SAZNAJTE VIŠE »
Izmene-Zakona-o-zdravstvenom-osiguranju

Izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju

Izmenama u čl. 143. I 148. Zakona ograničava se pravo izabranog lekara kod obobravanja bolovanja u smislu broja dana. Izabrani lekar upućuje zaposlenog na prvostepenu ili drugostepenu lekarsku komisiju nakon odobrenih 30 dana bolovanja ili 60 dana u određenim slučajevima.

SAZNAJTE VIŠE »

Imate problem sa vođenjem poslovnih knjiga?

Knjigovodstvena agencija Pegaz Accounting pruža knjigovodstvene usluge i poresko savetovanje i uspešno vodi na desetine kompanija iz različitih oblasti poslovanja. Imamo iskustva u radu kako sa velikim tako i malim preduzećima.